فهرست مطالب

علوم ترویج و آموزش کشاورزی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار و تابستان 1399)

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • دکتر داریوش حیاتی صفحه 0
  • محمدشریف شریف زاده*، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 1-22

    این پژوهش با بهره گیری از روش شناسی آمیخته در چند مرحله انجام شد. مرحله اول، به روش دلفی کلاسیک در سه دور به انجام رسید. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند (در دورهای اول) و پرسشنامه انتها باز (در دور نهایی) با نمونه ای برگزیده از فعالان زیست بوم کارآفرینی و نوآفرینی استان گلستان به انجام رسید. در مرحله اول، نه بعد، 16 مولفه و 87 نشانگر شناسایی شد. در مرحله دوم با رویکردی آینده نگاری به تشکیل ماتریس 16×16 تحلیل اثرات متقابل مولفه های شناسایی شده برای زیست بوم کسب وکارهای نوپا (نوآفرینی) کشاورزی در استان گلستان با استفاده از نرم افزار میک مک اقدام شد. نتایج نشان داد هفت مولفه نقش تعیین کننده در ترسیم زیست بوم نوآفرینی کشاورزی در استان گلستان دارند که عبارت اند از: توسعه یافتگی منطقه ای؛ شبکه اجتماعی نوآفرینی؛ عملکرد اجتماعی؛ قابلیت های کارآفرینانه نوآفرینان؛ رویدادهای فرهنگی ترویجی؛ تحقق نظام آموزش کارآفرینانه و مزیت مکانی. بر اساس روش سناریو نگاری 29 وضعیت ممکن و محتمل در آینده زیست بوم نوآفرینی کشاورزی تعریف گردید. سرانجام با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد، یک سناریوی مطلوب (شکفتن بهاری)، یک سناریوی بینابین مبتنی بر ادامه وضع موجود (خزان پاییزی) و یک سناریوی بسیار بحرانی (خواب زمستانی)؛ یعنی در مجموع سه سناریوی باورکردنی استخراج و معرفی شد.

    کلیدواژگان: زیست بوم نوآفرینی، کارآفرینی کشاورزی، کسب و کار نوپای کشاورزی، آینده نگاری، سناریوهای آینده
  • فهیمه ریگی، مصطفی احمدوند* صفحات 23-40

    تصمیم گیری در خصوص انتخاب نوع کشت، به طرح واره های ذهنی کنشگران تولید، بستگی دارد. از این رو، تحلیل این طرح واره ها گامی اساسی در ساماندهی تولید محصولات کشاورزی در کشور محسوب می شود. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، واکاوی طرح واره های ذهنی کشاورزان و مدیران کشاورزی جنوب استان سیستان و بلوچستان در انتخاب نوع کشت بود که به روش توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفت. بدین منظور ابتدا کنشگران بخش کشاورزی در شهرستان های چابهار و سرباز شناسایی شدند. آنگاه به تحلیل معیارهای ذهنی برنامه ریزی زراعی مدنظر کشاورزان و مدیران پرداخته شد. سپس از طریق تیوری خاکستری اهمیت هر یک از معیارهای ذهنی تعیین گشت. در انتها نیز ترکیب معیارهای ذهنی مورد نظر کشاورزان و مدیران با کمک نمودار دندوگرام و به روش تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی دسته بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که بالاترین سطح امتیاز معیارهای ذهنی دخیل در برنامه ریزی زراعی به ترتیب شامل دستیابی به سودآوری محصولات (0/962)، سطح مطلوب زندگی (0/763) و افزایش تولید (0/773) شد. همچنین دسته بندی سلسله مراتبی معیارهای برنامه ریزی زراعی در این پژوهش، اهمیت استفاده از «اهرم های حمایتی» برای بهبود برنامه ریزی زراعی در منطقه مورد مطالعه را پیشنهاد می نماید. بر اساس نتایج پژوهش، آنچه مسلم است، ایجاد یک سامانه مدیریت جامع در بخش کشاورزی جهت «برنامه ریزی»، «مدیریت پویا» و «نحوه تعامل کشاورزان با سازمان های مرتبط» ضروری خواهد بود. چنین زیرساختی موجب کاهش و یا حذف وضعیت ناکارآمد اطلاعات از لحاظ پراکندگی، تعدد، تناقض، عدم انسجام و در نهایت سرگردانی تصمیم گیران خواهد شد.

    کلیدواژگان: اهرم حمایتی، تئوری خاکستری، تصمیم گیری کشت، طرح واره ذهنی، کنشگران کشاورزی
  • نگین فلاح حقیقی*، مهدیه السادات میرترابی، مسعود بیژنی صفحات 41-56

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل چالش های راه اندازی شرکت های دانش بنیان کشاورزی (AKBCs) به منظور ارایه راهبردهای مناسب، صورت گرفت. این پژوهش از بعد هدف، کاربردی و از منظر گردآوری داده ها، جزء پژوهش های اکتشافی است که با استفاده از یک پیمایش در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران (IROST) انجام گردید. جامعه آماری، کلیه اعضای هیات علمی IROST بودند که 23 نفر از آن ها به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج تحلیل SWOT نشان داد که در فضای درونی، مهم ترین نقاط قوت برای راه اندازی AKBCs، "استفاده کارا از نیروی خبره و نوآور" و "برخورداری از امکانات و زیرساخت های لازم جهت اجاره به AKBCs" و مهم ترین نقاط ضعف، "عدم وجود یا نارسایی در تعریف رویه ها و سیاست های اجرایی حقوق مالکیت فکری در زمینه ی فعالیت های AKBCs" و "تاکید آیین نامه های ترفیع و ارتقا بر امتیاز مقالات و طرح های پژوهشی اعضای هیات علمی" هستند. در فضای بیرونی، "حمایت از طرح های نوآورانه دانش بنیان در کشور"، "نیاز صنایع کشاورزی به واحدهای تحقیق و توسعه برای تولید محصولات نوآورانه و فناورانه" و "کسب درآمد از AKBCs"، به عنوان مهم ترین فرصت ها و "شفافیت اندک و ساختارمند نبودن اقتصاد کشور در استفاده از محصولات دانش بنیان" به عنوان مهم ترین تهدید در راه اندازی AKBCs شناخته شدند. تحلیل فضای کلی نشان داد که محیط بیرونی بر محیط درونی و فضای مثبت و کمک دهنده بر فضای مخاطره آمیز، غالب هستند. نتیجه تحلیل فضای راهبردی نشان داد که برای راه اندازی AKBCs باید از راهبردهای تهاجمی (رشد و توسعه) استفاده نمود.

    کلیدواژگان: دانش بنیان، کشاورزی، فضای راهبردی، SWOT
  • زینب نوروزی، معصومه فروزانی*، سعید محمدزاده صفحات 57-78

    مشارکت های مردمی مهم ترین وسیله برای موفقیت برنامه های اقتصادی و اجتماعی توسعه به ویژه استفاده بهینه از منابع آب در نواحی روستایی به حساب می آید. با شناخت عوامل موثر بر مشارکت روستاییان در حفظ و توسعه منابع آب کشور و میزان تاثیر آن ها می توان برنامه ریزی ها و اقدامات لازم را جهت مشارکت هرچه بیشتر مردم در حفظ و احیاء آب در آینده صورت داد و موانع مشارکت را نیز تعدیل نمود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع و تسهیل کننده های اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی موثر بر مشارکت مردمی در احداث و بهره برداری از کانال های آبیاری در منطقه ویس با استفاده از روش پیمایش انجام شد. تمام بهره برداران شبکه آبیاری ویس به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به حجم 217 نفر از میان آن ها انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که پس از تایید روایی و پایایی آن، در بین اعضای نمونه توزیع شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل میدان نیرو با کمک نرم افزارهای  SPSSver20و Pathmakerver 5.5 استفاده شد. نتایج نشان داد که مشارکت کاربران در مرحله تصمیم گیری بسیار ضعیف، در مرحله اجرا متوسط و در مرحله بهره برداری و ارزیابی بالا بود. نتایج تحلیل نیروهای تسهیل کننده و بازدارنده مرتبط با عوامل اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی نشان داد که در همه موارد، برآیند امتیاز نیروهای بازدارنده بیشتر از برآیند امتیاز نیروهای تسهیل کننده است؛ یعنی تمایل به حفظ وضعیت موجود و عدم تغییر در بین بهره برداران منطقه نسبت به تمایل به ایجاد تغییر بیشتر و قوی تر است. سرانجام، پس از شناسایی موقعیت های مساله دار و سهم آن ها، به منظور دستیابی به یک وضعیت مطلوب تر، بعضی از راه حل ها برای تضعیف نیروهای بازدارنده و یا تشدید نیروهای تسهیل گر یا هر دو پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: شبکه آبیاری و زهکشی، موانع مشارکت، تسهیل کننده های مشارکت، تحلیل میدان نیرو
  • صدیقه کیانی سلمی*، محسن شاطریان، ابوالفضل دهقان صفحات 79-98

    یکی از شاخص های مهم در برنامه ریزی مناطق سکونتگاهی، توجه به کیفیت زندگی ساکنان است. چراکه رشد و بهبود کیفیت زندگی بر سایر ابعاد توسعه در شهرها و روستاها تاثیرگذار است و مسیر پیشرفت و ترقی را هموار تر می سازد. بررسی میزان رضایت مندی ساکنان از محیط زندگی می تواند به ارزیابی سیاست ها، رتبه بندی مکان ها و تدوین استراتژی های مدیریت و برنامه ریزی شهری و روستایی کمک کند. پژوهش حاضر، به شناسایی ابعاد و ارزیابی میزان رضایت مندی ساکنان روستاهای محمدآباد، عل آباد و یزدل در شهرستان آران و بیدگل پرداخته است. حجم نمونه پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 291 نفر برآورد گردید. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است و تجزیه و تحلیل های آماری و مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزارهای AMOS و SPSS انجام شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و مشخص کردن وضعیت شاخص های کیفیت زندگی، از آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج آزمون تی استیودنت نشان داد که وضعیت شاخص اجتماعی نامطلوب بوده است. کیفیت اقتصادی در وضعیت نیمه مطلوب و شاخص های کالبدی، خدماتی و محیطی در وضعیت مطلوب قرار دارند. همچنین، جهت شناسایی و ارزیابی مولفه های کیفیت زندگی از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج مدل ساختاری عاملی مرتبه دوم نشان داد، اهمیت دادن به شاخص های اجتماعی در روستاهای مورد مطالعه باعث بالارفتن کیفیت زندگی به میزان 0/85، شاخص اقتصادی به میزان 0/83، شاخص کالبدی 0/70، شاخص خدماتی0/26 و شاخص محیطی به میزان0/23 می گردد.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، کیفیت زندگی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • امیر علم بیگی*، سعیده اجاقی، احمد رضوانفر، محمدرضا شاه پسند صفحات 99-112

    هدف از تحقیق کاربردی حاضر بررسی جایگاه شبکه‏ های اجتماعی در خودکارآمدی شغلی با تمرکز بر نظریه استفاده و رضامندی از رسانه بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل 435 نفر از کارشناسان ترویج کشاورزی جهاد کشاورزی استان مازندران بود. حجم نمونه مورد نیاز با استفاده از فرمول دانیل 158 نفر بدست آمد که به صورت انتساب متناسب در شهرستان های استان مازندران توزیع نمونه صورت گرفت. ابزار گردآوری داده‏، پرسشنامه ای بود که روایی آن به سه صورت شکلی، سازه و تشخیصی و پایایی آن از طریق ضرایب پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد مروجانی که از رسانه شبکه های اجتماعی رضامندی دارند و به‏ عنوان مخاطب فعال با این رسانه درگیر هستند، به علت خبرگی در رسانه هدف از سطح بالاتری از نفوذ اجتماعی برخوردار و درنهایت احساس ارزش ‏گذاری اجتماعی بر مهارت‏ های اکتسابی دارند. ضمن اینکه به نوعی کاربست انتخابی شبکه‏ های اجتماعی می ‏تواند نظریه ی شکاف آگاهی را نیز تقویت کند، زیرا که سطح دسترسی بالاتر مروجان به اطلاعات از طریق شبکه های اجتماعی سبب می شود دانش آن ها در مقایسه با همکاران با سطح دسترسی کمتر، فزونی گیرد.

    کلیدواژگان: استفاده و رضامندی، خودکارآمدی شغلی، رسانه‏های اجتماعی، کارشناسان ترویج کشاورزی، نفوذ اجتماعی
  • سعید چراغ ویسی، کیومرث زرافشانی*، لیدا شرفی صفحات 113-130

    شهرستان روانسر که در استان کرمانشاه واقع شده، به دلیل تولید نخود دیم، شناخته شده است. این در حالی است که کشت این محصول، عملکرد محدودی را در شهرستان روانسر نشان می دهد. لذا طرح جایگزینی نخود پاییزه با زراعت نخود بهاره در دستور کار سیاست گذاران کشاورزی قرار گرفته است. پس از گذشت یک دهه، آهنگ پذیرش نخود پاییزه، تنها 20 درصد از کل تولید نخود دیم در این منطقه است، بنابراین هدف از این مطالعه تلفیقی، کاربست نظریه راجرز در پذیرش کشت نخود پاییزه در میان کشاورزان شهرستان روانسر بود. در بخش کمیتعداد 170 کشاورز به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. در بخش کیفی نیز تعداد 10 کشاورز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند برگزیده شدند. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته (بر اساس ویژگی های نظریه نوآوری راجرز) و نیز مصاحبه عمیق جمع آوری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمیو کیفی به ترتیب از آمار توصیفی و تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج نشان داد که به ترتیب هر پنج ویژگی نوآورانه نخود پاییزه (مشاهده پذیری، آزمون پذیری، سازگاری، مزیت نسبی و پیچیدگی) در پذیرش آن تاثیر داشته اند. علاوه بر این، یافته ها در فاز کیفی نشان داد ویژگی های مشاهده پذیری و آزمون پذیری در مراحل اولیه تصمیم به پذیرش و ویژگی های سازگاری، مزیت نسبی و پیچیدگی در تداوم پذیرش نخود پاییزه نقش مهم تری داشته اند. به طور کلی، نظریه راجرز در خصوص تاثیر ویژگی های پنج گانه نوآوری بر پذیرش، در شرایط نخود پاییزه تایید شد.

    کلیدواژگان: تحلیل ابری کلمات، فرایند پذیرش، نظریه راجرز، نوآوری
  • لیلا صفا*، سپیده ولی نیا صفحات 131-150

    با توجه به اهمیت آب به منزله ی یکی از اصلی ترین نهاده های کشاورزی و در عین حال، تخریب منابع آب و وقوع بحران کم آبی در بخش کشاورزی در سال های اخیر و نیز با در نظر داشتن نقش محوری کشاورزان در برنامه ها و راهبردهای مدیریت پایدار منابع آب، این پژوهش با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتارهای حفاظت از منابع آبدر بین کشاورزان انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق را تمامی کشاورزان در مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان زنجان تشکیل دادند که 330 نفر از آنان با روش نمونه گیری چندمرحله ای برای انجام تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. پانلی از کارشناسان و متخصصان مرتبط، روایی محتوایی پرسشنامه را تایید کرده و روایی سازه و پایایی ترکیبی ابزار پژوهش نیز با برآورد مدل اندازه گیری و پس از انجام اصلاحات لازم به دست آمد. با توجه به نتایج کسب شده، بیشتر کشاورزان مورد مطالعه به اندازه کافی رفتارها و اقدامات مختلف مرتبط با حفاظت از منابع آب (شامل اقدامات مرتبط با محصول، اقدامات مرتبط با آبیاری، اقدامات مرتبط با خاک و اقدامات مرتبط با تجهیزات و فناوری) را رعایت نکرده و به میزان نسبتا اندکی آن ها را انجام می دادند. همچنین، نتایج حاصل از برآورد دو مدل ساختاری با استفاده از تکنیک چند متغیره مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که دو سازه اصلی نظریه انگیزش حفاظت، شامل ارزیابی تهدید و ارزیابی مقابله (با تبیین 55 درصد از واریانس) و نیز پنج مولفه آن شامل حساسیت درک شده، شدت درک شده، اثربخشی پاسخ، هزینه های پاسخ و خودکارآمدی (با تبیین 60 درصد واریانس)، هر یک دارای اثر معنی داری بر رفتار حفاظت از منابع آب بودند. در مجموع، یافته های این پژوهش اعتبار و کارایی نظریه انگیزش حفاظت در زمینه تبیین و پیش بینی رفتارهای طرفدار زیست محیطی از جمله حفاظت از منابع آب را تایید کرد.

    کلیدواژگان: رفتار طرفدار زیست محیطی، حفاظت از منابع آب، نظریه انگیزش حفاظت، کشاورزان
  • مرضیه فضلی، امیر نعیمی، غلامرضا مجردی* صفحات 151-165

    هدف کلی این تحقیق توصیفی- همبستگی، بررسی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در شکل گیری زنجیره ارزش زردآلو در شهرستان ماهنشان بود. جامعه آماری تحقیق، زردآلوکارانبخش مرکزی شهرستان ماهنشان بودند (N=320). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 118 نفر محاسبه شد (n=118). افراد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر متخصصان در زمینه موضوع مورد پژوهش مورد تایید قرار گرفت. نتایج آمار توصیفی نشان داد میانگین مولفه های فناوری اطلاعات و ارتباطات به ترتیب منابع اطلاعاتی (1/687)، میزان استفاده از منابع (1/188) و میزان دسترسی (1/023 از 6) بدست آمد. همچنین، میانگین محاسبه شده برای متغیر زنجیره ارزش زردآلو (1/957 از 6) بدست آمد. یافته های مدل سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که فناوری اطلاعات و ارتباطات 67 درصد تغییرات شکل گیری زنجیره ارزش زردآلو را در میان زردآلوکاران شهرستان ماهنشان تبیین کرد. دو مولفهمیزان دسترسی و میزان استفاده از منابعنیز به ترتیب با مقدار0/37 و0/25 بیشترین و کمترین تاثیر را بر روی شکل گیری زنجیره ارزش زردآلو داشتند.

    کلیدواژگان: زردآلو، زنجیره ارزش، شهرستان ماهنشان، فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)
  • محمدرضا صیدی، مسعود برادران*، مسعود یزدان پناه صفحات 167-181

    بروز بحران های جدی ناشی از رفتار های غیر اخلاقی در کشاورزی، اهمیت نهادینه سازی کشاورزی اخلاقی را بیش از پیش نمودار ساخته است. به دلیل آن که کشاورزان مهم ترین علت بروز رفتار غیر اخلاقی در فعالیت های کشاورزی هستند، هم اکنون بذل توجه و ارایه آموزش به آن ها در مورد حصول کشاورزی اخلاقی به هدفی مهم تبدیل شده است. روش های متعددی به منظور ایجاد توافق بین تمامی دست اندرکاران بخش کشاورزی جهت تدوین برنامه های حمایت از محیط زیست در کشاورزی وجود دارد؛ اما یکی از کاربردی ترین این روش ها، روش ارزشیابی پاسخگو است. لذا هدف تحقیق حاضر، تدوین دستورالعملی جهت دگرگونی در اطلاعات، بینش ها و مهارت های تمامی ذی نفعان مربوطه در روستای تلبومه استان خوزستان بوده است. کشاورزان هدف از روستای تلبومه شهرستان باوی بودند که با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی 15 نفر از آن ها انتخاب شدند. مداخله ‏گر ها از کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان باوی و پرسنل بخشداری مرکزی باوی بودند که برای همکاری در فرآیند پژوهش، پنج نفر از آن ها برگزیده شدند.نتایج تحقیق، کاهش اختلاف قدرت میان ذی نفعان، بهبود ارتباط متقابل و تناسب در الگوهای عمل ذی نفعان را به عنوان سه رکن اصلی برای تغییر باور های اصلی و تحقق یادگیری دو حلقه ای، معرفی نمود. مدل عملیاتی تحقیق تایید نمود که به منظور نیل به رفتار اخلاق محور با محیط زیست هم روستاییان و هم سایر مداخله گران نیاز انکارناپذیری به آموزش و یادگیری دارند. به منظور نیل به این نوع یادگیری، بازدید های صحرایی کشاورزان از واحد های تولیدی رعایت کننده اصول کشاورزی اخلاقی، به عنوان روش نمایش نتیجه، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق در کشاورزی، یادگیری دو حلقه ای، ارزشیابی پاسخگو، تلبومه، پایداری
  • حسین یادآور*، سمیه لطیفی، شهریر خرازی، مینا نامی صفحات 183-196

    کشاورزی شهری شیوه ای برای کاهش آسیب پذیری جمعیت های شهری جهان در برابر تغییرات اکولوژیکی است. کارکردهای آن را می توان در مدیریت انرژی و کاهش نقل و انتقال محصول، مدیریت ضایعات شهری، بهبود کیفیت آب و خاک و هوای شهرها، ارتقای کیفیت غذا و امنیت غذایی، مدیریت حوادث غیر مترقبه و بحران گونه و در نهایت کمک کشاورزی شهری به بهبود وضعیت شهروندی و بروز رفتارهای مطلوب شهروندی دانست. این تحقیق با هدف تحلیل ظرفیت های کشاورزی شهری انجام شد. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به تعداد 845 نفر بودند. حجم نمونه دانشجویان با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 148 نفر تعیین گردید. برای بررسی پایایی پرسشنامه پیش آزمون اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS22 وSmart PLS انجام شد. نتایج تحلیل نشان داد که بیشترین بار عاملی (0/898) و مقدار تی (39/411) مربوط به ظرفیت کشاورزی شهری در مدیریت آب های سطحی برای تغذیه سفره های زیرزمینی است.

    کلیدواژگان: تحلیل ظرفیت کشاورزی، کشاورزی شهری، مدل یابی معادلات ساختاری
  • صالح شاهرخی ساردو، مهدی نوری پور*، علی آذره، مصطفی احمدوند صفحات 197-220

    امروزه موفقیت در برنامه های مدیریت و حفاظت از منابع آب و خاک، به منظور کاهش فرسایش خاک، یکی از اولویت های اساسی تمامی کشورها از جمله ایران می باشد و یکی از مصادیق بارز در این زمینه، به کارگیری کشاورزی حفاظتی با هدف دستیابی به توسعه و تولید پایدار و مدیریت پایدار منابع آب و خاک است. هدف این پژوهش، رتبه بندی و سطح بندی فضایی روستاهای منتخب کشت گندم در جنوب کرمان، بر اساس ابعاد کشاورزی حفاظتی بود. در این تحقیق، از روش پیمایش استفاده شد. جامعه ی آماری، کشاورزان گندمکار مناطق روستایی جنوب کرمان بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 327 کشاورز برآورد شد و روش نمونه گیری، طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب بود. ابزار سنجش، پرسشنامه ی محقق ساخته ای بود که روایی آن با استفاده از پانل متخصصان و پایایی آن با محاسبه ی آماره ی آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج تکنیک وایکور نشان داد که روستاهای حیدرآباد چاه سوخته و عباس آباد طرح احرار به ترتیب با کسب ضرایب 0/004 و 0/018 در رتبه‏ های اول و دوم  قرار گرفتند و روستای فردوس، با کسب ضریب 0/994 در رتبه آخر قرار گرفت. از سویی، نتایج سطح بندی فضایی، بازگو کننده ی "اختلاف و نابرابری" بین روستاهای مورد مطالعه در سطوح مختلف بود و نشان داد که 52/8 درصد روستاها در طبقه ی "برخوردار و مطلوب"، 1/36 درصد در طبقه ی "نیمه برخوردار" و 11/1 درصد در طبقه ی "محروم یا نامطلوب" قرار دارند. با توجه به قرار گرفتن 52/8 درصد از روستاها در طبقه "برخوردار و مطلوب"، می توان گفت که روستاهای مورد مطالعه از نظر به کارگیری عملیات کشاورزی حفاظتی در وضعیت مطلوبی قرار دارند.

    کلیدواژگان: سطح بندی فضایی، کشاورزی حفاظتی، فرسایش خاک، وایکور، کرمان
  • لطیف محمدزاده، منصور غنیان*، سمیه شادکام تربتی، افشین مرزبان صفحات 221-234

    امروزه از تغییر کاربری اراضی کشاورزی و عوامل تشدید کننده آن به عنوان یکی از چالش های زیست محیطی قرن اخیر نام برده می شود. در این میان، کشاورزی، وابسته ترین فعالیت به آن به شمار می رود. در نتیجه، برای درک بهتر موضوع باید ذی نفعان این عرصه را شناسایی کرد تا بتوان در مورد رفتار آن ها برنامه ریزی انجام داد. در جهت تحقق این امر، هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر رفتار کشاورزان نسبت به تغییر کاربری اراضی کشاورزی در حوضه جنوبی آبریز دریاچه ارومیه با استفاده از تحلیل تشخیصی بود. جامعه آماری تحقیق، شامل تمامی بهره برداران بخش کشاورزی منطقه بودند. از میان جامعه‏ ی آماری نمونه ‏ای به حجم 153 نفر در مرحله اول به صورت خوشه ای و سپس در مرحله دوم با استفاده از روش نمونه‏ گیری تصادفی انتخاب شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران پیش بینی گردید. ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه بود. برای تایید روایی پرسشنامه از متخصصان بهره گرفته آزمون کروسکال والیس نشان داد که تفاوت معنی داری در رفتار پاسخگویان نسبت به تغییر کاربری اراضی کشاورزی، برحسب سن، شرکت در دوره های ترویجی و میزان زمین کشاورزی افراد وجود دارد؛ اما تفاوت معنی داری در رفتار پاسخگویان به تفکیک میزان تحصیلات وجود نداشت. همچنین یافته های تحلیل تشخیصی نشان داد که عوامل اقتصادی، نظارتی و مدیریتی به ترتیببیشترینتاثیر و شرکت در دوره های ترویجینیزکمترین تاثیررابررفتار کشاورزان داشته است. با توجه به این نتایج توصیه می شود مسیولان بخش روستایی و کشاورزی با جذب سرمایه، شرایط را برای توسعه‎ی صنایع دستی و تولیدات مختلف روستایی از جمله فرآوری مواد کشاورزی و دامی مهیا نمایند. در نتیجه، کشاورزان و خانواده های آن ها می توانند یک درآمد مکمل برای هزینه های خانواده داشته باشند.

    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، دوره های آموزشی ترویجی، تحلیل تشخیصی، همبستگی کانونی، تغییر کاربری
  • علی اسدالله پور*، مریم امیدی نجف آبادی، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 235-246

    هدف این پژوهش، تحلیل موانع گذار به کشاورزی ارگانیک در بین شالی کاران استان مازندران بود. این تحقیق کیفی و از روش مطالعه موردی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه شالی کارانی بودند که گواهی تولید محصول سالم را از موسسه استاندارد استان مازندران دریافت نموده بودند. برای نمونه‎گیری از روش هدفمند استفاده شده است.بر این اساس، با 15 نفر از شالی کاران ارگانیک استان مازندران به عنوان نمونه، مصاحبه به عمل آمد. ابزار اصلی مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه باز-پاسخ (پروتکل) بود و از مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش شمارش، کدگذاری و توسعه طبقات انجام شد. نتایج مبین آن بود که شالی کاران برای گذار به کشاورزی ارگانیک و یا ماندن در آن با دو دسته موانع کلی، شامل چالش ها و هزینه ها مواجه هستند. پاسخگویان، نداشتن دانش و آگاهی، عدم حمایت های دولتی، تولیدی و آینده هراسی را به عنوان مهم ترین چالش های گذار به کشاورزی ارگانیک بیان نمودند و در خصوص هزینه ها به هزینه های مالی و هزینه ها از بعد صرف انرژی و زمان، به عنوان مهم ترین موانع گذار و یا باقی ماندن در کشاورزی ارگانیک اشاره نمودند.

    کلیدواژگان: کشاورزی ارگانیک، مطالعه موردی، شالی کاران، مازندران
|
  • M. Sh. Sharifzadeh *, Gh.H. Abdollahzadeh Pages 1-22

    Present research was carried out using a mixed-method approach in two phases. The first phase was done through a classic Delphi method in three rounds. The data and information were gathered through a semi-structured interview (first round) and open– ended questionnaire (final round) with a sample of stakeholders of agri-startup in Golestan province. As a result of the first phase, nine dimensions, 16 components, and 87 indicators were identified. In the second phase, a "foresight" approach was applied to analyze a 16×16 structural self-interaction matrix of the identified components for the agri-startup ecosystem in the Golestan province using MICMAC software. As a result, seven components identified as determinant factors influencing on the agri-startup ecosystem in the Golestan province, including regional development; startup social network (startup community); social performance; entrepreneurial capabilities of entrepreneurs; extension programs and cultural events; entrepreneurial education system and territorial attractiveness or spatial advantages (geography of agro-entrepreneurship). Finally, based on the scenarios development approach, the 29 possible and probable future situations of the agri- startup ecosystem were articulated. Using Scenario Wizard Software, a desirable Scenario (spring break), a midway Scenario based on the status quo (autumn fall), and a critical scenario (winter sleep) extracted and introduced.

    Keywords: Startup Ecosystem, Agro-entrepreneurship, Agri- startup, Foresight, Future senarious
  • F. Rigi, Mostafa Ahmadvand * Pages 23-40

    Choosing crop pattern highly depends on mental schemas of the production actors. Therefore, analysis of these schemas is an essential step in organizing agricultural production in Iran. Hence, the purpose of the present study was to analyze the farmers’ and agricultural managers’ mental schemas in selecting the cropping pattern in the South of Sistan and Baluchestan province, using a descriptive-analytical method. For this purpose, first, the actors of agricultural sector were identified in Chabahar and Sarbaz Counties. Then, farmers’ and managers’ concepts for selecting farm planning were identified. Afterwards, the importance of these concepts were determined through Gray Theory. Finally, the combinations of farmers’ and managers’ concepts were clustered using a Hierarchical Dendrogram. The findings showed that the highest level of the score of crop planning concepts are related to crop profitability (0.962), optimum level of life (0.763) and production increase (0.773), respectively. Also, in this study, the classification of crop planning concepts highlights the importance of using “supportive levers” to improve crop planning in the studied area. Based on the results, it is clear that a comprehensive agricultural management system is required for "planning", "dynamic management", and "the way of farmers’ interaction with related organizations". Such infrastructure will reduce or eliminate the inefficient situation of information in terms of dispersion, multiplicity, inconsistency, incoherence, and etc; and ultimately confound decision makers.

    Keywords: Agricultural actors, Farm planning, Gray theory, Mental schemas, Supportive lever
  • N. Fallah Haghighi *, M. S. Mirtorabi, M .Bijani Pages 41-56

    The purpose of this study was to analyze the challenges of establishing agricultural knowledge-based companies (AKBCs) in order to provide appropriate strategies, which was done using an applied research design, an exploratory data collection and analysis method, and a field survey at Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST). The statistical population consisted of all IROST faculty members, 23 of whom were purposefully selected as the sample. The results of the SWOT analysis showed that the most important strengths to launch of AKBCs in the internal environment were "efficient use of experts and innovators" and "having the facilities and infrastructure to rent to AKBCs" and the main weaknesses were "lack or failure to define the intellectual property rights practices and policies of AKBCs" and "emphasis of promotion regulations on faculty members' articles and research projects". In the external environment, "supporting innovative knowledge-based projects in the country", "agricultural industry needing research and development units to produce innovative and technological products" and "making money from AKBCs" were extracted as the most important opportunities. In addition, "low transparency and unstructured economy of the country in the use of knowledge-based products" was identified as the major threat. The analysis of total environment showed that external environment dominates the internal. Furthermore, the positive and auxiliary environment dominates the risky environment. The result of the strategic environment analysis demonstrated that aggressive (growth and development) strategies should be used to establish AKBCs.

    Keywords: Knowledge-based, Agriculture, Strategic environment, SWOT
  • Z. Norouzi, M .Forozani *, S. Mohammadzadeh Pages 57-78

    People participation is the most important tool for the success of economic and social development programs, especially the optimal use of water resources in rural areas. Recognizing factors influencing villagers' participation and their impacts makes it possible to plan and act to involve people more intensively in the future water conservation and restoration program as well as restrict the barriers of participation. In this regard, the present study was aimed to identify the socio-cultural and economic driving and restraining forces affecting public participation in the construction and operation of irrigation canals in Veys area. For this purpose, a survey method was used in which all Veys's Irrigation Network users were considered as the statistical population. Then, by simple random sampling, 217 users were selected. The data collection instrument was a questionnaire which was employed after confirming its validity and reliability. Data analysis was performed by SPSS and Pathmaker software based on the force field analysis to identify the driving and restraining  forces of rural participation. Results showed that the users' participation was very poor in the decision-making stage, moderate in the implementation, and high in the exploitation and evaluation phase. The results of the analysis of driving and restraining forces related to socio-cultural and economic factors revealed that in all cases, the score of the restraining forces was higher than the score of the driving forces. That is, the desire to maintain the status quo and the lack of willingness to change among the water users is stronger than their desire to make a difference. Finally, after identifying the problematic factors and their contribution in the current situation, in order to achieve a more favorable situation, some solutions were proposed to weaken the deterrent forces and/or to exacerbate the driving forces or both.

    Keywords: Irrigation, Drainage Network, Participation restraining forces, Participation driving forces, force field analysis
  • S. Kiani Salmi *, M. Shaterian, A. Dehghan Pages 79-98

    One of the important indicators in urban planning is the attention to the quality of life of the citizens. Because, growth and improvement of the quality of life affect other dimensions of development in the cities and villages and it paves the way for development and progress. Assessing the residents' satisfaction with the living environment can help assess the policies, rankings of places, and formulate strategies for urban and rural planning and management. Present research studied the satisfaction of residents of Mohammad Abad, Ali-Abad, and Yazdel villages in Aran-Bidgol district. The sample size of the study was 291 villagers. The main data collection tool was a researcher-made questionnaire and the statistical analyses and structural equation modeling have been done using AMOS and SPSS software. A single-sample T test was used to analyze the data and determine the status of quality of life indicators. T-test results showed that the social, economic quality, and physical-environmental and service-related indicators are at un-desirable, semi-desirable, and desirable levels, respectively. Structural equation modeling was also used to assess the components of quality of life. The results of the second-order confirmatory factor analysis indicated that paying attention to the social indicator in the studied villages might increase the life quality, economic, physical, service, and environmental indices by 0.87%, 0.82%, 0.77%, 0.26%, and 0.23%, respectively.

    Keywords: Satisfaction, Quality of Life, structural equation modeling
  • A .Alambeigi *, S. Ojaghi, A. Rezvanfar, M. R. Shahpasand Pages 99-112

    The purpose of this empirical research was to examine the status of social networks in employee self-efficacy with emphasis on the theory of media use and gratification. The statistical population of the study consisted of 435 Agricultural Jihad Extension Staff in Mazandaran province. The required sample size was determined using a formula for finite population correction of 158 experts from Agricultural Jihad Organization of Mazandaran province as a proportional stratified method. The data gathering tool was a questionnaire which its validity was evaluated in three ways: Face, construct and discriminant; and its reliability was investigated through the composite reliability and Cronbach alpha. The results of the research showed that audiences who are satisfied with the media and who are involved with the media as active audiences have a higher level of social influence due to their expertise in the media, and ultimately, have a sense of social value on acquired skills. Also selective application of social networks could reinforce Knowledge gap theory. Because, more access of agricultural extensions staff to information through social networks could lead to more their knowledge enhancement in compare to the other staff.

    Keywords: use, gratification, job self-efficacy, Social Media, Agricultural extension experts, social influence
  • S. Cheraghveysi, K. Zarafshani *, L. Sharafi Pages 113-130

    Ravansar county in Kermanshah province is known for its rain-fed chickpea production. This variety has shown limited yield across Ravansar county. Therefore, agricultural policymakers have focused on winter variety of chickpea as an alternative to spring variety. However, during the past decade, the rate of adoption of winter chickpea has been limited to only 20% of all total rain-fed chickpea production in the region. Therefore, the purpose of this mixed method design was application of Roger’s Theory in adoption of winter chickpea among farmers in Ravansar county. In the quantitative part, 170 farmers were selected using simple random sampling whereas in the qualitative part a case study of 10 target farmers were interviewed using purposeful sampling method. Data was collected through a researcher-made questionnaire based on Roger’s Theory of Innovation Characteristics and in-depth interview. Descriptive statistics and content analysis were used to analyze quantitative and qualitative data, respectively. Results revealed that all five innovation characteristics (observability, trialability, compatibility, relative advantage, and complexity) were effective in winter chickpea adoption. Furthermore, qualitative results showed that observability and trialability were more influential during the early stage of decision-making and compatibility, relative advantage, and complexity were more influential during the sustainable adoption of winter chickpea. Overall, there is evidence to support Roger’s Theory of Innovation Characteristics.

    Keywords: Word cloud analysis, Adoption process, Rogers’ theory, Innovation
  • L. Safa *, S .Valinia Pages 131-150

    Due to the importance of water as one of the main agricultural inputs and at the same time, the destruction of water resources and the occurrence of water shortage crisis in the agricultural sector in recent years and also considering the farmers' pivotal role in programs and strategies of sustainable water resources management, this study was conducted to investigate the factors affecting water resources conservation behaviors (WRCBs) among farmers. The statistical population of the study comprised all farmers in the rural areas of central district of Zanjan County among which 330 persons were selected through multi-stage sampling method. The data collection tool was a questionnaire. A panel of experts confirmed the content validity of the questionnaire and the construct validity and composite reliability of the research instrument were obtained by estimating measurement model and after making necessary corrections. According to the results obtained, most of the surveyed farmers did not adequately adhere to various WRCBs (including crop-related actions, irrigation-related actions, soil-related actions and actions related to equipment and technology) and they applied these actions on a relatively small level. Also, the results of estimating two structural models using multivariate technique of structural equation modeling revealed that the two main constructs of the protection motivation theory including, threat appraisal and coping appraisal (explaining 55% of variances) as well as its five components including, perceived susceptibility, perceived severity, response efficacy, response costs and self-efficacy (explaining 60% of variances) had significant effects on WRCBs. Overall, the findings of this research verified the validity and efficiency of the protection motivation theory in explaining and predicting pro-environmental behaviors such as WRCBs.

    Keywords: Pro-Environmental Behavior, Water resources conservation, Protection motivation theory, farmers
  • M. Fazli, Amir Naeimi, Gholamreza Mojarradi * Pages 151-165

    The purpose of this descriptive-correlational research was to explain the role of information and communication technologies (ICTs) in the formation of the apricot value chain in Mahneshan Township. The statistical population of the study was apricot growers of central region in Mahneshan connty (N=320). The sample size determined via the Cochran formula (n=118). The sampling method was simple random sampling. The research instrument was a researcher-designed questionnaire. Content validity of the questionnaire verified by the panel of experts. The reliability of the questionnaire was confirmed by calculating the Cronbach’s alpha coefficients in the desirable range (greater than 0.7). Descriptive results showed that the mean for components of the ICTs including information resources, resource usage level, and accessibility level were 1.687, 1.188, and 1.957, respectively. Furthermore, the calculated mean value for apricot value chain was obtained 1.957 out of 6. Findings of structural equation modeling (SEM) showed that this variable could explain about 67% of the variation of apricot value chain formation in Mahneshan county. The two components of access rate and the use of resources with the values of 0.37 and 0.25, had the highest and lowest effect on the formation of apricot value chain, respectivel.

    Keywords: Apricot, Value chain, Mahneshan Township, Information, Communication Technologies(ICTs)
  • M. R. Siedi, M. Baradaran *, M. Yazdanpanah Pages 167-181

    Serious problems arising from unethical behaviors in agriculture have further highlighted the importance of institutionalizing ethical agriculture. Because farmers are the most important cause of unethical behaviors in agricultural activities, paying attention to their practices and educating them on how to achieve ethical farming have now become an important goal. There are several ways to reach agreement among all agricultural stakeholders to develop environmental protection programs in agriculture. However, one of the most applicable methods for this purpose is the responsive evaluation method. Therefore, the purpose of this study was to develop a guideline for changing the information, insights, and skills of all relevant stakeholders in Talboume village in Khuzestan province. The farmers were from Talboume village of Bavi city and out of them 15 persons were selected using snowball sampling. The interveners were Bavi County Agricultural Jihad Management Experts and Bavi Central Provincial Personnel and from whom five samples were selected to participate in the research process. The results of the study identified the reduction of power differences among stakeholders, improved interaction, and fitness in action theories of stakeholder as the three main pillars for changing core beliefs and the implementation of Double loop Learning. The operational model of the study confirmed that both villagers and other interventionists undeniably need training and learning in order to achieve ethical behavior with the environment. In order to achieve this type of learning, farmers' field visits to production units adhering to the principles of ethical farming are recommended as the method of demonstrating results.

    Keywords: Ethics in agriculture, Double loop learning, Responsive evaluation, Talboume, Sustainability
  • H. Yadavar *, S. Latifi, Shahrir Kharazi, Mina Nami Pages 183-196

    Urban agriculture is a method for reducing vulnerability of the world's urban population in the face of ecological changes. The most important functions of urban agriculture are including energy management and reduction of product transfer, urban waste management, improvement in the quality of soil and water and cities air, improvement in the quality of food and food security, managing unexpected situations and dilemmas, and finally improving the status of citizenship and appearing desirable behaviors of citizenship. The aim of this study was to determine the capacities of urban agriculture from the perspective of agricultural students of Tabriz University. This study was applied and descriptive research in terms of data collection. The population of the study consisted 845 students. The sample (n=148) was selected using systematic random sampling method by Cochran's formula. For examining the reliability of the questionnaire a pre-test was conducted. The values of Cronbach's alpha coefficient for different concepts of the questionnaire varied between 0.81 – 0.92. The data was analyzed using SPSS 22 and Smart PLS software. Results showed that the greatest loading factor (0.898) and T statistics (39.441) are related to the urban agriculture capacity in using surface water resources to feed underground water reservoir.

    Keywords: Agriculture capacity, Analysis, structural equation modeling, Urban agriculture
  • S .Shahrokhi Sardoo, M. Nooripoor *, A .Azareh, M .Ahmadvand Pages 197-220

    Today, success in water and soil management and conservation programs to reduce soil erosion is one of the top priorities of all countries, including Iran and one of the prominent examples in this area is the use of conservation agriculture with the aim of achieving sustainable development and production and sustainable management of water and soil resources. The purpose of this study, was to spatial ranking and Leveling of selected wheat cultivation villages in southern Kerman based on conservation agriculture Approach. The research method was a descriptive-analytical study which was conducted using survey method. The statistical population consisted of wheat farmers in rural areas of southern Kerman. The sample size was estimated about 327 farmers using the Krejcie and Morgan table. The sampling method was proportional stratified random sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts, and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The results of ranking the villages using VIKOR technique showed that HeydarAbad Chahsokhteh and Abass abad Tarh Ahrar with the coefficient scores of 0.004 and 0.018 ranked first and second, respectively, Furthermore, “Ferdoos” ranked the last by obtaining the coefficient scores of 0.994. Moreover, the results of spatial classification showed the existence of disparity and inequality between the studied villages at different levels. The results also revealed that 52.8% of rural areas were in the category of "favorable and desirable", 36.1% were in the category of "half-eaten", and 11.1% were in "deprived or undesirable" category. Eventually, due to the fact that 52.8% of rural areas were in the category of "favorable and desirable", it can be concluded that the studied rural areas were in a favorable position in terms of conservation agriculture.

    Keywords: Spatial leveling, Conservation Agriculture, Soil erosion, VIKOR, Kerman
  • L. Mohammadzadeh, M. Ghanian *, S. Shadkam, A .Marzban Pages 221-234

    Agricultural land use change is one of the main environmental challenges facing the world today. Among various types of economic sectors, agriculture is one of the most sensitive economic sectors in terms of agricultural land use changes. Therefore, agricultural land management can be very influential in agricultural development. Due to the importance of possible effects of farmers’ behavior on agricultural land use changes, the main purpose of present study was to identify the factors influencing farmers' behavior on agricultural land use change in the area of south basin of Urmia lake using discriminant analysis. For conducting this research a survey method has been used. The research statistical population were the all farmers in the south basin of Lake Urmia. Out of them 153 farmers were selected as a sample by a random sampling method. The sample size estimated using Cochran formula. The instrument for collecting data was a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach’s alpha coefficients (α=0.74). Results of Kruskal-Wallis test showed that according to categorizing variables age, participation in educational-extensional training courses, and the size of agricultural lands, there was significant differences in the respondents' behavior towards agricultural land use changes in the south basin of Lake Urmia. However, in terms of level of education, there was no significant difference in the behavior of the respondents. Also, the findings of discriminant analysis showed that among the variables studied, economic, supervisory, and managerial factors had the most powerful impacts, respectively; and participation in educational-extensional training courses had the lowest impact on the farmers' behavior. Based on these results, the authorities of rural and agricultural sectors recommended to pave the way for development of handicrafts and various rural products including agricultural and livestock processing by attracting funds. As a result, farmers and their families can have a supplementary income for household expenses.

    Keywords: Agricultural Lands, Educational-extensional training courses, discriminant Analysis, Canonical Correlation, Land Use Change
  • A. Asadollahpour *, M. Omidi Najafabadi, S. J. Farajollah Hosseini Pages 235-246

    The purpose of this research was to analyze the transition barriers to organic farming among paddy farmers in Mazandaran province. This study was a qualitative research and the case study approach was used to fulfill the purpose. Statistical population were the organic paddy farmers that had received certification of healthy product from Standard Organization of Mazandaran province. Based on a purposive sampling approach, 15 samples were interviewed. The main instrument for data collection was an open-ended questionnaire (protocol). The in-depth interviews and field observations were used for data collection. The analysis of data was carried out through surveys, coding, category development processes. The results showed that the transition barriers to organic farming system include challenges and costs. Lack of knowledge, lack of governmental supports, fear of the future, inappropriate production and financing systems, lack of time and energy were respectively mentioned as the most important challenges and costs of the conversion to organic farming by paddy farmers.

    Keywords: Organic Farming, case study, Paddy Farmers, Mazandaran